De start van een nieuwe locatie betekent automatisch ook de start van een nieuw team. Dat geldt ook voor de Beethovenlaan. Medewerkers die voorheen aan de slag waren bij cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de Beukenstraat en Watertorenstraat vormen nu samen een nieuw team. “Het is gelukt om samen opnieuw te starten en het beste van de teams hier te gebruiken.”
Zorgregisseur Marjon Lindhout en begeleider Anne de Potter zijn het er samen over eens dat het gelukt is om in de Beethovenlaan een nieuw team te vormen, zonder dat de ‘bagage’ van de vorige locaties al te zwaar meeweegt. “De teams zijn in overleg met de gedragsdeskundige samengesteld. We hebben er bewust voor gekozen om medewerkers, die voorheen samenwerkten, niet allemaal bij elkaar te zetten. Zo ontstond er ruimte om samen iets nieuws op te bouwen”, vertelt Marjon.
Aanbeveling
Marjon was vanaf dag één betrokken bij de plannen voor de Beethovenlaan als nieuwe locatie voor NAH-cliënten. “Naar aanleiding van de ambitie NAH hebben we een onderzoek gedaan naar de woonwensen van mensen met NAH in Zeeland. Uit één van onze aanbevelingen ontstond deze locatie. In Goes hadden we twee locaties voor NAH-cliënten: de Watertorenstraat en de Beukenstraat. Medewerkers werden uitgenodigd om te solliciteren naar een functie in Beethovenlaan.”
Uitdaging
Anne was direct enthousiast toen zij over de nieuwbouwplannen hoorde. “Iedereen is persoonlijk gevraagd naar zijn wensen met betrekking tot de Beethovenlaan. Ik was er voor mezelf snel uit dat ik mee wilde naar deze nieuwe locatie. Enerzijds omdat ik het erg leuk vind om met mensen met NAH te werken, maar ook omdat het opstarten van een nieuwe locatie uitdagend is. Daar houd ik van. Ik heb het één keer eerder meegemaakt, in de Stromenwijk, en wist dus hoe leuk ik het vind. Het geeft een extra dimensie aan je werk. Je moet samen opnieuw vorm geven aan de locatie en keuzes maken over welke weg je samen wilt inslaan. Dat is heel anders dan in een bestaand team starten. Daar ligt in feite alles al vast.”
Teams vormen
De circa zestien medewerkers die samen met Marjon en Anne startten in de Beethovenlaan, hebben verschillende scholingen en teambuildingactiviteiten doorlopen. “De teambuilding bestond uit spelletjes en opdrachten doen om elkaar beter te leren kennen en te ontdekken wat ieders kwaliteiten zijn. Maar we gingen ook met elkaar in gesprek over hoe we vorm willen geven aan de zorg. Zo kwamen we er bijvoorbeeld op uit dat we liever met twee kleine teams werken in plaats van met één groot team. De reden hiervoor is dat we zo de lijnen kort kunnen houden, omdat je te maken hebt met minder mensen. We verwachten op deze manier de cliënten beter te kunnen bieden wat ze nodig hebben.” Marjon vult aan. “We hebben ook veel gesproken over hoe we de cliënten willen benaderen. Hoe en wanneer stellen we grenzen en welke afspraken maken we onderling. We hebben onder andere een Triple-C scholing gehad en samen besproken dat we de cliënten een zo normaal mogelijk leven willen bieden.”
Eenheid vormen
Inmiddels zijn de eerste bewoners gearriveerd en zijn de teams gestart. Zowel Anne als Marjon concluderen dat de basis staat, maar dat teamwork iets is dat continu aandacht verdient. “We hebben enkele mensen met NAH in huis die ook behandeling krijgen, bijvoorbeeld van de gedragsdeskundige en/of arts. Dat vergt veel onderling overleg en afstemming. We moeten meer dan ooit goed kunnen samenwerken”, aldus Anne. Marjon bevestigt dit. “We zijn nog maar kort samen bezig en zijn er dus nog niet. We lopen nog steeds tegen zaken aan. Ik ben er trots op dat we samen met het team, de zorgregisseurs en de gedragsdeskundige nu al een eenheid vormen. We doen het echt samen.”