Ook nu houden we vast aan onze visie op zorg

Wie met bestuurder Karin Smit praat, kan niet om de conclusie heen dat Gors voor enkele grote uitdagingen staat. De krappe arbeidsmarkt en de toenemende complexiteit van de zorg vergen het nodige van de medewerkers. Daar komt bij dat de organisatie nog volop in beweging is richting zelfverantwoordelijke teams. “Ik ben me ervan bewust dat we veel van de collega’s vragen. Toch ben ik ervan overtuigd dat we op deze voet verder moeten gaan.”
Bij het maken van de plannen wat we in de toekomst willen bereiken is teruggekeken naar de ambities die in 2016 zijn gestart. Enkele ambities worden meegenomen naar de nieuwe beleidsperiode. Dit zijn de ambities NAH-specialist, de ouder wordende cliënt en dagbesteding, werken, leren. Daarnaast is een nieuwe ambitie geformuleerd: complexe zorg.

Complexe zorg
Karin legt uit dat hiervan in toenemende mate sprake is. “De lichte zorgzwaartepakketten 1 en 2 worden niet langer afgegeven. Mensen dienen langer zelfstandig te wonen. Daarnaast kampt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) met bezuinigingen. Waar cliënten vroeger bij een crisis langere tijd werden opgenomen in een ggz-instelling, komen ze nu na enkele dagen terug. Dat vergt specialistische zorg, deskundigheid en huisvesting.”
Om het wiel niet apart uit te moeten vinden, werken enkele zorgorganisaties samen binnen Zeeland Onbeperkt. “Ook daar staat complexe zorg op de agenda. Met ons taakteam specialistische ondersteuning is een proef gedaan. Om cliënten zorg te bieden in hun vertrouwde omgeving. Dit wordt gedaan door deskundigen, die op de locaties meewerken en de zorgmedewerkers adviseren. Omdat deze pilot zo succesvol was, onderzoeken we de mogelijkheid van een provinciaal team.”

Werken met thema’s
Naast de ambities zijn drie speerpunten geformuleerd, te weten arbeidsmarktproblematiek, innovatie & technologie en sterke teams. Aandacht voor deze speerpunten is nodig om onze zorginhoudelijke ambities te kunnen realiseren. “We hebben te maken met een enorm tekort aan geschoold personeel op de arbeidsmarkt. Dit betekent onder andere dat wij nadrukkelijk moeten inzetten op het behoud van bestaande medewerkers. Door de krapte onderzoeken we tevens de mogelijkheid van arbeidsbesparende maatregelen. Technologie en innovaties kunnen daarbij uitkomst bieden. Tot slot werken we aan sterke teams. We willen de teams zodanig ondersteunen dat zij hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Dit doen we door randzaken zoveel mogelijk uit handen te nemen, deskundigheidsbevordering maar ook door te werken aan goede onderlinge communicatie en samenwerking. Je werkt nu eenmaal met meer plezier, als je in je team goed samenwerkt.”

Tijd nodig
Door de toenemende complexiteit van de zorg, de personeelstekorten en keuze voor zelfverantwoordelijke teams is de werkdruk momenteel groot. “Ik realiseer me dat we veel vragen van de medewerkers. Toch vind ik dat we ook nu onze visie op zorg en organiseren niet mogen verloochenen. De uitdaging ligt in het vinden van goede oplossingen. We willen de teams zo goed als mogelijk ondersteunen en dat kan beter. De teamcoaches kunnen daarin een rol spelen. Zij zijn echter nog maar pas begonnen. Het heeft tijd nodig, voordat onze inspanningen vruchten afwerpen.”