Ik vroeg me echt wel eens af: hoe dan?

“Tien keer op een dag uitleggen hoe iets gedaan moet worden, daar word je moe van. Bovendien is het niet leuk om steeds een nieuw gezicht te zien. Zorg gaat om een vertrouwensband en met steeds wisselende gezichten kun je die niet opbouwen.” We spreken Linsey Claessen (21). Zij woont in de Populierenstraat in Goes en heeft moeite met het grote personeelsverloop op deze woonlocatie.

In de Populierenstraat is Linsey de jongste bewoner. Ze heeft hier een eigen kamer en deelt verder de woonkamer met vijf andere bewoners. Daar eten de bewoners bijvoorbeeld gezamenlijk en kijken ze televisie. In de weekenden gaat Linsey vaak naar haar vader in Oost-Souburg of haar moeder in Middelburg. Dan ziet ze ook haar broer en zus. Door de week is ze bijna dagelijks te vinden bij De Cirkel. Het afgelopen jaar heeft ze als zwaar ervaren. De wisselingen in de personele bezetting vond ze lastig te accepteren. “In mijn groep zijn drie mensen die niet zo goed kunnen praten. Vaak doe ik het woord voor ze. Dan wordt het natuurlijk erg veel als ik steeds voor iedereen moet uitleggen wat er wel en niet moet gebeuren. Soms kwamen er twee nieuwe medewerkers in één dienst. Ik vroeg me dan echt wel eens af: hoe dan?”

Steeds opnieuw wegwijs maken
Linsey vertelt dat nieuwe medewerkers in alles wegwijs moesten worden gemaakt. Niet alleen in de persoonlijke ondersteuning van de cliënten, maar ook in huishoudelijke taken zoals de werking van de oven en de afwasmachine. “In feite weten ze niets en moet alles uitgelegd worden. We hebben echt wel gehad dat we niet om half zes aan tafel konden, gewoon omdat het eten niet gaar was.” Naast deze praktische zaken miste Linsey ook vaak de vertrouwensband met een nieuwe medewerker. Zorg bieden en krijgen is iets heel persoonlijks. Het is niet eenvoudig om je, soms letterlijk, bloot te geven aan een nieuwe medewerker, legt Linsey uit.

Rust in het team
Inmiddels lijkt het erop dat er meer rust is in het team. “Het gaat nu veel beter. We hebben een aantal vaste medewerkers en een vaste medewerker Flexibel Inzetbaar Team (FIT). Dat is fijn, deze invalkracht is bekend met onze groep en is ingewerkt. Dat is een goede oplossing. Ik ben tevreden en zeg dat, óók tegen de Fit-ter. Ik hoop echt dat zij voorlopig onze groep komt ondersteunen, zodra dat nodig is.”