Goed werkgeverschap draait om aandacht en zorg

Ronald van Os is preventiemedewerker/gezondheidsadviseur. Een functie die naar zijn idee best meer bekendheid mag krijgen binnen Gors, om medewerkers ook beter te kunnen ondersteunen. “Mijn focus ligt bij ontwikkelen, in- en (mee) uitvoeren van beleid gericht op het bevorderen van de inzetbaarheid van gemotiveerde en gezonde medewerkers. Dat doe ik op individueel niveau, bijvoorbeeld met een werkplek onderzoek, maar ook met een nog te introduceren vitaliteitsportaal waaruit medewerkers kunnen kiezen wat bij hen past.”

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Gors wil haar werknemers faciliteren en voorwaarden scheppen: gezondheidsrisico’s minimaliseren en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Ook preventief kijken hoe werknemers vitaal kunnen blijven, hoort daarbij. “Dit is een continu proces”, legt Ronald uit. “Het is belangrijk dat medewerkers en hun teamleden signalen van overbelasting of dreigende uitval herkennen en oppakken. Wij zijn een mensgerichte organisatie en dus is het belangrijk om oog en oor te hebben voor onze cliënten, maar óók voor onze medewerkers. Zorg en aandacht zijn daarbij twee belangrijke begrippen.”

Behoud van medewerkers
In de huidige krappe arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om in te zetten op goed werkgeverschap en het behoud van medewerkers. Dat begint al bij de sollicitatie- en arbeidsvoorwaarden gesprekken. Vervolgens is een goed inwerkprogramma op de locatie essentieel , meent Ronald. “Het is belangrijk dat nieuwe medewerkers zich welkom voelen bij onze organisatie. Een goed inwerkprogramma (onboarding met checklist) is daarbij een goed startpunt. Dit is een verantwoordelijkheid van het team, waarbij zij ondersteuning kunnen krijgen van de teamcoach. Verder richt onze verzuimcoördinator zich op een zo goed mogelijke begeleiding van medewerkers die verzuimen. Ons ziekteverzuim is 5,22%. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde (6,83%). Om dit nog verder naar beneden te kunnen brengen, is aandacht voor preventie belangrijk.”

Vitaliteitsportaal Gezond… Gors
Ronald vertelt dat hij met het oog op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers werkt vanuit het concept Huis van Werkvermogen. Dit beschrijft de factoren die invloed hebben op de inzetbaarheid van werknemers. Het Huis van Werkvermogen bestaat uit de volgende vier dimensies: gezondheid, competenties, normen & waarden (motivatie) en werk. “Het doel is dat medewerkers het vermogen hebben om nu en in de toekomst gezond aan het werk te blijven. Om hieraan bij te dragen werken we toe naar een vitaliteitsportaal met de naam “Gezond.. Gors”. Daar kunnen medewerkers straks ondersteuning en kennis vinden op het gebied van vitaliteit, zoals informatie over gezonde voeding, slapen, de combinatie van mantel zorgtaken en werk en de overgang. Ook is er aandacht voor financiële gezondheid. Zo kan men een financiële scan laten maken, die bijvoorbeeld inzicht geeft in de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.”

Coachen en trainen
In aanloop naar het portaal is al gestart met het aanbieden van drie gratis coach gesprekken. Hierin konden medewerkers van alles bespreken, zoals het leren bewaken van grenzen, bouwen aan zelfvertrouwen of omgaan met stress. Hiervan is volgens Ronald veel gebruik gemaakt. Ook is de training Zelfleiderschap geïntroduceerd. “Verder bieden we de mogelijkheid van bijvoorbeeld bedrijfsfitness met korting, maar kunnen we ook op individueel niveau iets doen, bijvoorbeeld met een werkplek onderzoek en het op basis daarvan aanpassen van de werkplek. We hebben aandacht en zorg voor elkaar. Dat maakt van Gors een aantrekkelijke werkgever.”