Met de introductie van de zelfverantwoordelijke teams (ZVT) is de organisatiestructuur van Gors veranderd. Zelfverantwoordelijke teams staan niet op zichzelf. Ze maken deel uit van de organisatie als geheel. Vanuit de organisatie kunnen zij op ondersteuning rekenen, bijvoorbeeld bij zaken die met medewerkers te maken hebben. Jennifer Lameijn werkt sinds kort als personeelsconsulent. Een nieuwe functie, die volledig gericht is op het zo goed mogelijk ondersteunen van teams bij zaken als werving en selectie, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid in samenwerking met de gezondheidsadviseur.
Het (hoofd)doel van de invoering van zelfverantwoordelijke teams is het versterken en doorontwikkelen van zelfregie van cliënten. Dit wordt bereikt door de cliëntgerichtheid, eigenaarschap en het zelf organiserend vermogen binnen teams te vergroten. “Deze werkwijze is voor vrijwel iedereen nieuw. Logisch dus dat nog veel teams tegen vragen aanlopen. Ik probeer ieder team zo goed mogelijk te ondersteunen. Soms door samen zaken op te pakken, maar soms ook door mee te denken of door te verwijzen naar een collega.”
Diversiteit aan teams
Jennifer werkt samen met twee andere personeelsconsulenten. Verder wordt de afdeling gevormd door de personeelsadministratie en adviseurs. “In feite zit onze functie daartussenin. De administratie voert veel zaken uit, de adviseurs zijn beleidsmatig bezig en wij ondersteunen de teams. We hebben vanzelfsprekend een onderverdeling gemaakt ten aanzien van de teams die we begeleiden. Dat vind ik persoonlijk erg leuk. Daardoor heb ik met een grote diversiteit aan teams te maken.”
Samen beslissen
De dagelijkse werkzaamheden van Jennifer zijn gevarieerd. “Dit loopt uiteen van het in gang zetten van een wijziging in uren of functie tot een sollicitatieprocedure of een arbeidsvoorwaardengesprek.
Door onze goede verbinding met de locaties, hebben we ook een signalerende rol naar het management. Een goed voorbeeld van de nieuwe werkwijze is een vacature. Ik bespreek samen met het team wat zij verwachten van een nieuwe collega en zet vervolgens de sollicitatieprocedure in gang. De gesprekken voeren we samen, vaak ook met een cliënt erbij. Ik adviseer welke kandidaat naar mijn idee het beste aansluit, maar het team beslist. Is de keuze gemaakt, dan zorg ik dat we de procedure correct afronden en de kandidaat een voorstel doen. Het is logisch dat dit wennen is. Voorheen had de unitmanager een rol binnen de sollicitatieprocedure en hij of zij was hierin eindverantwoordelijk. Nu moet je rekening houden met de mening van al je collega’s. Dat vergt een omslag in denken en doen. Dat is voor iedereen even zoeken, maar ik denk zeker dat we over een jaar allemaal onze weg hierin hebben gevonden.”