Complexe zorg heeft impact en vergt aandacht

De zorgvraag van cliënten wordt complexer, óók bij Gors. Of, zoals Linda van Son het verwoordt: “Moeilijk verstaanbaar gedrag neemt toe. Dit vergt veel van de teams op de locaties. Er is meer gespecialiseerde kennis nodig om de druk bij medewerkers en medebewoners weg te nemen. Hier werken we aan, onder andere met het Taakteam Specialistische Ondersteuning (TSO). Niet voor niets is complexe zorg één van de ambities van Gors.”
Manager Linda van Son heeft als aandachtsgebied complexe zorg. Zij weet als geen ander hoe complex een en ander is. Wat hier wel of niet onder valt, is een moeilijke scheidslijn. Duidelijk is wel dat er vaak sprake is van gecombineerde problematiek. “De toename van complexe zorg is het gevolg van overheidsbeleid dat erop gericht is mensen zo lang mogelijk thuis, in de eigen omgeving, te laten wonen. Dit betekent dat mensen met lichte zorgzwaartepakketten vrijwel niet meer binnenkomen. Hierdoor begeleiden we méér mensen met zware zorgzwaartepakketten en neemt de druk op de teams toe.”

Regelmatig overleg
Om de begeleiding zo optimaal mogelijk vorm te geven, vindt regelmatig overleg plaats tussen teams, teamcoach, gedragsdeskundige en zorgregisseur. “De cliënt en het team moeten het samen zien te rooien. Gelukkig hebben verschillende teams al volop kennis, bijvoorbeeld op het gebied van complexe problematiek, omgaan met agressie en de situatie weer rustig kunnen krijgen. Belangrijk aandachtspunt is het opheffen van handelingsverlegenheid.

Perspectief bieden

Linda legt uit dat TSO kan worden ingeschakeld bij complexe situaties waarbij de begeleiders en de medebewoners onder druk komen te staan. Het TSO gaat dan als het ware tussen de medewerkers en de cliënt staan. “Ze doen mee op de werkvloer en laten zien hoe zij met bepaalde problematiek omgaan. Ze zitten regelmatig samen met de teamleden om zaken te bespreken en toe te lichten. In een ideale situatie gaat het TSO na verloop van tijd weer weg, omdat het team en de cliënt weer perspectief hebben om samen verder te gaan. Is de situatie zo complex dat ook het TSO geen uitkomst kan bieden? Dan gaan we in gesprek met andere organisaties in de zorg om naar de best mogelijke oplossing te zoeken.” In dit verband wijst Linda op de samenwerking binnen Zeeland Onbeperkt. “We proberen als organisaties samen te overleggen over moeilijk plaatsbare cliënten. Het streven is elkaar bij te staan. Lukt dit echt niet, dan schakelen we desnoods het Zorgkantoor in om te zien op welke plek we de desbetreffende cliënt een nieuw perspectief kunnen bieden.”

Inzet TSO verbeteren
Hoewel de inzet van het TSO werkt en provinciaal navolging heeft gekregen met de start van een provinciaal Specialistisch Ondersteunings Team (SOT,) is Linda zich ervan bewust dat de inzet van TSO nog verdere aandacht verdient. “De TSO-leden kunnen vrij plotseling uit hun eigen team worden weggeroepen voor ondersteuning elders. Dat is lastig. Verder moeten we de tijdelijke samenwerking en ondersteuning binnen het vragende team nog beter stroomlijnen. Deze vraagstukken zijn onder andere roostertechnisch en zorginhoudelijk van aard. We gaan daar in 2020 verder mee aan de slag.”

Ambitie verder uitwerken
Met complexe zorg als volwaardige ambitie binnen Gors zal het komende jaar in het teken staan van een verdere uitwerking hiervan. “Het is een betrekkelijk nieuwe doelgroep waartoe we ons moeten gaan verhouden. Het heeft gevolgen voor de invulling van de zorg en eisen aan de medewerkers, maar het reikt veel verder, zelfs tot aan een strategische visie op huisvesting. Locaties die voor de huidige bewoners voldoen, kunnen voor deze cliënten uiteindelijk minder geschikt blijken.”