Binnen de kindzorg zijn we aardig op weg

“Binnen de kindzorg zijn alle teams aardig op weg met het werken in zelfverantwoordelijke teams. Natuurlijk is het spannend om zonder manager moeilijke beslissingen te nemen, maar ik signaleer dat de teams wel altijd doorpakken, soms ook door de teamcoach of gedragsdeskundige in te schakelen. Het proces valt niet stil en dat is goed.”
Anneke van Woerkom werkt sinds een aantal maanden als teamcoach voor onder andere de kindzorg. Tot en met 2019 vallen hieronder zowel de behandelgroepen als de ambulante gezinsbegeleiding. Voorheen was zij unitmanager, een functie die met de nieuwe organisatiestructuur verdween. “Ik vind de rol van teamcoach fijn. Soms is het lastig, want ik heb geen beslissingsbevoegdheid terwijl teams soms wel vragen de knoop door te hakken. Bovendien is het een nieuwe rol. Dat betekent samen zoeken naar waar ieders verantwoordelijkheid begint en eindigt. We willen allemaal het beste voor het team, dus dat laat zich niet met een schaartje knippen.”

Proces bewaken
Als teamcoach ondersteunt Anneke teams binnen de kindzorg. “Dat kan op heel verschillende gebieden zijn, bijvoorbeeld door te ondersteunen bij samenwerking met andere teams of het maken van een teamplan”, legt ze uit. “De afgelopen maanden heb ik ook veel aandacht besteed aan de ambulante zorg, vaak in de vorm van gezinsondersteuning. Dit is immers vanaf 2020 een aparte tak. Zelfverantwoordelijkheid is voor mij de beslisruimte zo dicht mogelijk bij de werkvloer te leggen, daar waar de expertise ligt. Wel moeten we ervoor waken daarin niet door te slaan. Een team moet alleen beslissen over zaken waarop ze invloed hebben en die bijdragen aan goede zorg voor de cliënt.” Zelf is Anneke altijd aanwezig bij het teamoverleg en bewaakt zij het proces. Ook is zij nauw betrokken bij de doelen die ieder team heeft geformuleerd. “Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld meer structuur aanbrengen in het overleg, leren feedback geven of komen tot een werkbaar rooster.”

Samenwerking
Anneke is enthousiast over de manier waarop de teams samenwerking zoeken met de gedragsdeskundige en de zorgregisseur. “Het is goed dat de zorgregisseur de contacten met de ouders en instanties onderhoudt en bij lastige situaties een buffer kan vormen tussen het team en de ouders. Ook de gedragsdeskundigen zijn nauw betrokken bij de teams en alle cliënten. Ze zijn heel benaderbaar. Eigenlijk zetten de gedragsdeskundigen alle lijnen uit en bewaken de zorg rondom de cliënten. Verder is er periodiek intervisie met de gedragsdeskundige. Dit is verplicht in verband met de SKJ-registratie(Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). Zo worden de teams optimaal ondersteund.”