“We hebben momenteel circa 20 BBL-ers in dienst. Dit zijn medewerkers die gemiddeld drie dagen werken en een dag per week besteden aan studie. Voor onze organisatie is het fijn dat we zoveel gemotiveerde mensen vinden om in onze sector aan de slag te gaan. Het is een goede manier om de uitdagingen van de krappe Zeeuwse arbeidsmarkt aan te gaan.”
Jan de Rooij is opleidingsadviseur bij Gors. Vanuit die rol is hij onder andere verantwoordelijk voor de BBL-scholing en het opleidingsaanbod voor de medewerkers van Gors. “Het tekort aan beroepskrachten in de zorgsector heeft onze doorlopende aandacht. Onze focus ligt voortdurend op het werven en behouden van gekwalificeerde medewerkers. Dit doen we onder andere binnen het samenwerkingsverband Zeeland Onbeperkt.”
Informatie aan leerlingen
Eén van de speerpunten van Zeeland Onbeperkt is het informeren en motiveren van leerlingen. Zij weten vrijwel niets van de zorg- en welzijnssector en, meer specifiek, de gehandicaptenzorg. Of ze hebben er, door allerlei televisieprogramma’s, een verkeerd beeld van. “We hebben als doel hen de juiste informatie te geven, zodat ze zich een goed beeld kunnen vormen van onze cliënten en hun problematiek. Vanuit de brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is hiervoor een leespakket ontwikkeld.”
(Her)starten in de zorg
Wat betreft jonge mbo-leerlingen die voor de zorg kiezen, adviseert Jan meestal een BOL-opleiding te volgen (Beroeps Opleidende Leerweg). Gors heeft altijd een flinke groep stagiaires in huis. Voor zij-instromers en herintreders daarentegen is de BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) een uitstekende manier om een (her)start in de zorg te maken. “Met relatief beperkte inspanning hebben we circa 20 BBL-leerlingen kunnen werven. We zijn bijvoorbeeld aanwezig geweest op banenmarkten en open dagen. Opvallend is de motivatie van deze mensen. Ze zijn bereid om financieel tijdelijk een stapje terug te doen om bij Gors aan de slag te gaan. Goed voor onze organisatie is daarnaast de levenservaring die ze meenemen. Ons doel is het aantal BBL-leerlingen te laten groeien, maar wel op een gezonde manier, die past bij onze organisatie.”
Nieuwe opleiding
Jan is verder erg enthousiast over de stappen die in 2019 zijn gezet om te komen tot de nieuwe opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. “Dit is voor mij als opleidingsadviseur een cadeautje. Ik had niet durven dromen dat we al zover zouden komen.” De opleiding is het resultaat van intensieve samenwerking met Scalda en met andere gehandicapten zorgorganisaties. “Het is een combi-opleiding MMZ3-verzorgende IG / BBL-opleiding en specifiek gericht op zij-instromers in de gehandicaptenzorg. Het is een praktijk gestuurde route, wat neerkomt op: de zorgvraag van de cliënt is de leervraag van de medewerker.”
Uniek opleidingsaanbod
Wat betreft het opleidingsaanbod voor de medewerkers, vertelt Jan dat Gors daarin een unieke positie heeft. “We hebben een ruim aanbod, met veel keuze. Sommige opleidingen zijn verplicht, veel is vrijwillig. Helaas merk ik dat door de werkdruk veel medewerkers niet aan dit onderdeel van hun werk toekomen. Dat is begrijpelijk, maar niet wenselijk. Om die reden blijven we hieraan aandacht besteden. We hebben bovendien ook op dat gebied een interessant aanbod, zoals de training in balans blijven. Verder was er ook dit jaar weer een Fit2Work week, waarbij medewerkers via workshop aan de slag konden met thema’s als duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. In 2020 zal aandacht voor de vitaliteit van medewerkers opnieuw een belangrijk aandachtspunt zijn.”